RSI - Relative Strength Index - lstinvesting.com

RSI - Relative Strength Index

 

RSI este unul dintre cele mai utilizate instrumente de traderi în analiza tehnică. Lucrul asta se datorează faptului că este foarte simplu de folosit și poate fi aplicat pe orice instrumemt de tranzacționare și pe aproape toate platformele de tranzacționare.

Folosit corect acest instrument poate aduce un mare plus în analiza tehnică.

Puterea Relativă  a Indexului (RSI) a fost creat de către J. Walles Wilder în 1978, în cartea New Concepts in Technical Trading Systems, și de atunci a devenit unul dintre cele mai populare instrumente folosite în tranzacționare.

 

Ce reprezintă RSI

 

RSI este clasificat ca “oscilator de impuls ce masoară viteza și variația mișcărilor cotației”. Acest indicator ne arată  puterea actuală și istorică sau slăbiciunea unui instrument  de pe piață, pe baza prețurilor de închidere într-o perioada de timp.

Acest indicator este cel mai adesea folosit cu o perioadă de 14 dar mai întalnim valorile de 9 și 25.

Scala de masură este de la 0 la 100, cu nivele intermediare poziționate la 30, 50 și 70.

EURUSDH4.png


 

Metode de utilizare a indicatorului RSI

 

Asemeni  celorlalti oscilatori, acest indicator se folosește pentru identificarea divergențelor.

AUDUSDH4.png.

 

În momentul în care pe grafic avem două maxine în crestere (↗) iar pe RSI maximele sunt în scădere (↘) acest indicator ne semnalează o divergență de Sell, anuntând că prețul urmează să facă o mișcare corectivă sau chiar o schimbare de trend.

În caz în care pe grafic avem două minime în sădere (↘) iar pe indicator două minime in creștere (↗) acest indicator ne semnalizează o divergență de Buy, anuntând că prețul poate să facă o mișcare corectivă sau o schimbare de trend.

În momentul în care divergențele se creează pe M15, M30, H1 ele anuntă cel mai probabil mișcări corective.

În cazul în care divergențele se creează pe H4, D1, W1 sau  MN acestea anunță schimbări de tendință.

       Cele mai bune rezultate se obțin pe baza semnalelor care care apar la linia de suport și linia de rezistenț , trasate de indicator 30 și 70.

 

Nivelurile supra-cumpărării (overbought) și supra-vânzării (oversold).

La RSI nivelul de supra-cumpărare se consideră peste 70, iar de supra-vânzare sub 30.

Pentru o acuratețe mai mare, această metodă se poate combina cu divergențe.

În momentul În care media de 14 lovește nivelul de 30 sau 70 așteptați formarea unei divergențe pe același timeframe sau un timeframe mai mic.

EURUSDDaily.png

 

           

            În piată, aceste nivele sunt folosite astfel:

Dacă indicatorul intra în zona de supra-cumparare, acest lucru inseamnă că în piață sunt multe tranzacții de cumpărare și în scurt timp  vor incepe vânzările, deoarece toți cei care doreau să  cumpere au făcut-o deja.

Dacă indicatorul intersectează nivelul 70 de sus în jos sau se respinge din acesta, se consideră ca în piață a apărut un semnal pentru vânzare.  

Situatia este inversă pentru supra-vânzare.

Folosind aceste semnale trebuie sa ținem cont de trendul curent.

Dacă trendul este ascendent semnalele de Sell ale acestui indicator ne semnalează o corecție și apoi o continuare a tendinței și invers într-un trend descendent, semnalele de Buy ne indică o posibilă corecție și ulterior continuarea trendului descendent.

 

EURUSDDaily.png

 

Traderi mai folosesc si nivelul 50. Acest nivel ne ajută sa înțelegem situația curentă din piață.

În cazul în  care linia mobilă este poziționată sub acest nivel și este orientată în jos, este semnal de Sell și de evitare a tranzacțiilor de Buy.

În cazul în care media mobilă se plasează peste nivelul 50 și este orientată în sus acesta este un semnal de Buy și de evitarea a tranzactiilor de Sell.

 

EURUSDH4.png

 

Folosirea nivelelor 20 si 80 cât și media cu perioada de 14 se interpretează la fel.

În acest caz, însă,  avem semnale mult mai puternice de Buy sau de Sell.

Dacă media mobilă se plaseaăa sub nivelul 20 acesta este un semnal puternic de vânzare în piață și indicate sunt tranzacțiile de Sell. De obicei aceste semnale sunt intâlnite la trendurile de lungă durată.

În situatia în care media mobilă se plaează deasupra nivelului  80 acesta este un semnal puternic de cumpărare în piață și indicate sunt tranzacțiile de Buy. În aceast caz, căutați prima atingere sau intersecție a  nivelului. De obicei, în tendințele de lungă durată aceste semnale se pot întâlni de câteva ori, următorul semnal poate să fie de schimbare a tendinței. De obicei la atingerea nivelelor 20 sau 80 se așteaptă o corecție, de aceea cei care tranzacționează pe perioade mai scurte trebuie să fie atenți la intrarea în piață.

 

EURUSDDaily.pngAUDUSDWeekly.png

 

       În cazul în care avem un trend lateral se recomandă folosirea nivelelor  40 și 60 cu linia mobilă standard 14. Străpungerea nivelului 60 de sus în jos sau respingerea din acesta oferă semnal de Sell și invers, străpungerea nivelului 40 de jos în sus sau respingerea din acesta semnal de Buy. Această strategie, însa, oferă foarte multe semnale false de aceea este recomandat să se folosească și alți indicatori în luarea deciziei- de pildă,  Stochastic Oscilator, (5,3,3), mediile mobile si nivelele de suport și rezistență.

AUDUSDH4.png

 

Reguli de utilizare a RSI

Divergențele sunt folosite la identificarea timpurie a finalizării tendinței. Aceasta este motoda cea mai recomandată în deschiderea de poziții.

Nivele 40 și 60 se folosesc doar în tendințele laterale.

Aceste strategii trebuie să vină în confirmarea analizei grafice și trebuie coraborate cu aceasta.


 

În cazul în care considerați că acest articol este util distribuiți-l și altor persoane interesate pe care le-ar putea ajuta. 

Pentru mai multe analize grafice gratuite vă așteptăm pe  grupul nostru Telegram.

         Dacă sunteți interesat de semnale de tranzacționare în piața FOREX aveti posibilitatea de a testa serviciul nostru gratuit timp de 14 zile accesând link-ul: http://www.lstinvesting.com/subscriptions.