Lipsa planificării înseamnă planificarea eșecului! - lstinvesting.com

Lipsa planificării înseamnă planificarea eșecului!


Deși de o importanță vitală pentru un trader, planul de tranzacționare  este de multe ori ignorat.
Traderii se concentrează pe intrări perfecte, indicatori și strategii-minune, pe care le schimbă în fiecare săptămână, dar scapă din vedere primul și cel mai important lucru pe care trebuie să îl facă.

 


Planul de tranzacțioare este  “busola” indispensabilă oricărui trader de cursă lungă.

Planul de tranzacționare este o abordare metodică a activităților pe termen lung și scurt ale unui trader, care circumstanțiază în primă instanță supraviețuirea și ulterior profitabilitatea sa constantă în piață. În acest sens, se impune  conștientizarea importanței Planului, diferențierea sa de sistem sau strategie, conceperea atentă și adaptarea permanentă a acestuia și mai ales respectarea sa cu strictețe.

Importanța planului este dată de întrebările la care acesta vine să răspundă: Ce, de ce, când și cum trebuie făcut?
Planul este ghidul personal al unui trader. Acesta edifică traderul asupra  deciziilor sale tocmai pentru că presupune vizualizarae anticipată a tuturor scenariilor posibile, conceperea unor strategii pentru fiecare dintre acesteia, anihilând în parte imprevizibilul, riscul și factorul emoție.

În ceea ce privește diferențele dintre strategie și sistem pe de o parte și plan pe de altă parte, acestea se concretizează într-o relație ca de la parte la întreg. Orice plan presupune un sistem - arsenalul de instrumente de lucru ( grafice și/sau fundamentale) și o stategie - condițiile de piață în care sistemul s-a dovedit cel mai eficient și în care va fi aplicat cu risc minim.

Planificarea nu este altceva decât adoptarea unei rutine personalizate, și aici cuvâtul cheie este “personalizate”.
Niciun plan, oricât de ingenios și complex conceput, nu va fi profitabil dacă nu se potrivește propriului stil.


Disecând didactic, conceperea unui plan presupune o autoanaliză sub următoarele aspecte:
 

1. Mobilul - De ce tranzacționez?

Răspunsul poate varia de la “a-mi asigura subzistența”, “a investi “ “pentru adrenalină“ până la “pentru a impresiona”, și este de cele mai multe ori este și cel care dictează gradul de implicare și perseverență.


2. Scopul - Ce câștig urmărsec?

Scopul trebuie trasat clar, detaliat, evaluabil, tangibil și exact.
Cu alte cuvinte, “ținte” precum “Vreau să devin bogat” sau “ Îmi doresc să fiu un trader profitabil” nu sunt veritabile scopuri. Un scop trebuie formulat asemeni următorului exemplu:

“ Dețin un cont de 10.000 USD. În 6 luni doresc să obțin 10.000 USD profit (profitabilitate 100%).  Acest lucru înseamnă că în fiecare lună trebuie să am o profitabilitate de aproximativ 16,7% (100/6), respectiv de 1670 USD.”

Atenție, cuantificarea țintei (și aprecierea sa procenuală) nu înseamnă stabilirea unei obiectiv. Acesta implică și stabilirea unor termene limită. Atât obiectivul final cât și obiectivele intermediare mai mici - trepte ale obiectivului final -  trebuie să aibă termene limită bine determinate. În lipsa unor termene și mai ales a unora realiste, compatibile sistemului de  money management agreat, acestea nu vor rămâne decât simple aspirații.
 

3.   Money Management (Risc/Profit) - Cât risc pe fiecare tranzacție și ce profit urmăresc?

Acest raport trebuie s fie de cel puțin ½  sau poate fi stabilit procentual 2%/4%. Riscul poate să fie mai mic dar niciodată mai mare iar profitul poate sa fie mai mare dar niciodată mai mic.

Ca oricare afacere și trading-ul prezintă o serie de riscuri inerente: piața este imprevizibilă, nu o putem controla și nu putem anticipa lucrurile în totalitate și întodeauna.
Tocmai de aceea, fiecare trader trebuie să îmbrățișeze inevitabilitatea pierderilor și să dispună de un capital de risc, proporțional cu propria capacitate de gestionare a emoțiile în condiții de stress, pe care să îl poată sacrifica pe altarul câștigului cu o oarecare lejeritate.
 

4. Disponibilitatea - Cât timp sunt dispus să aloc studierii graficelor, știrilor, perfecționării?

Unul dintre avantajele trading-ului este tocmai posibilitatea adaptării acestuia la propria rutină zilnică și de al practica atât full-time cât și part-time. Timpul alocat studierii condițiilor și dinamicii pieței, conturării unui sistem și a unei strategii trebuie să aibă în vedere amploarea obiectivului setat și termeul limită. Tranzacționarea pe timeframe-urile mai mici presupune un capital mai mic dar  implicare de durată pe când tranzacționare pe timeframe-urile mai mari presupune un capital mai mare dar o implicare mai mică ulterior plasării tranzacției.

Noțiunea de disponibilitate trebuie înțeleasă aici și ca focusare. Tradindul este un bunsiness și trebuie tratat ca atare. Deviațiile și orice activități colaterale care ne-ar putea altera atenția trebuie eliminate.

Când studiem graficele studiem grafice și atât.
Un fond emoțional ori financiar instabil sunt, deopotrivă, factori care ne pot  afecteaza disponibilitatea.
 

5. Testarea planului și dobândirea încrederii în sine

Orice plan trebuie testat mai întât pe o durată de cel puțin 3 luni pe un Cont Demo.

Ulterior se caută un răspuns sincer, realist la următoarele întrebări:

 • Este acest plan eficient?
 • Ce aș putea schimba la acest plan pentru a-l îmbunătăți? (Adaptarea planului este un proces permanent. Țintim însă de la început la conceperea unor piloni de rezistență durabili)
 • Sunt pregătit pentru a-l implementa pe un Cont real?

 

​6. Disciplina - respectarea cu strictețe a planului


Tot efortul depus în conceperea și testarea unui plan este anihilat de încălcarea acestuia. Chiar și traderii experimentați se confruntă uneori cu dificultăți în acest sens.
Problema se ridică în acele situații în care tranzacția avansează în pierdere și apare tentația de a interveni, lucru care de cele mai multe ori se și întâmplă.


Deviațiile de la plan, urmate uneori chiar și de un succes aleatoriu, creează senzația de recompensă imediată, devin obișnuință și, pe termen lung, compromit atingerea obiectivului.

Cu cât ne temperăm mai des tentațiile de a devia cu atât ne întărim disciplina de lucru și ne facilităm autocontrolul în viitor pentru că, astfel cum inspirat afirma Zig Ziglar, caracterul este cel care ne ridică din pat, dedicarea este cea care ne pune în mișcare dar disciplina este cea care ne duce la destinație.

Planurile pot fi simple ori complexe, în funcție de stilul și experiența fiecărui trader. Un plan simplu și eficient poate fi următorul:

 • concentrarea pe paritățile imporante EUR/USD, GBP/USD, AUD/USD, NZD/USD, USD/CAD, USD/JPY, EUR/JPY, GBP/JPY, AUD/JPY.
 • tranzacționarea doar pe D1
 • tranzacționarea cu un singur set-up
 • respectarea unui sistem de money-managemet de 1:2, respectiv setarea SL-ului pe jumătatea TP-ului. Dacă TP nu poate fi din diverse motive dublul riscului asumat tranzacția este abandonată.
 • ținerea unui jurnal al tranzacțiilor cu ajutorul căruia ulterior planul (și/sau strategia) poate fi corectat ori adaptat.


Doresc să punctez în acest și context rutina “matinală” a unui trader eficient:

 •  verificarea pozițiilor active
 •  trecerea în revistă a situației graficelor și a modificărilor survenite peste noapte
 • identificarea știrilor care ar putea aduce volatilitate.


În concluzie, profitabilitatea constantă nu este altceva decât un  joc al mediilor.
Tentația care azi ne împinge să intervenim într-o tranzacție, tensionați de gândul  că vom  pierde, ne  distrage atenția de la imaginea de ansamblu, trasată de propriul plan.
La sfârșit de lună, sau la oricare alt interval pe care planul este structurat, nu va conta numărul tranzacțiilor profitabile și deci gradul de predictibilitate ci balanța dintre câștiguri și pierderi.


Daca doresti suport in conceperea unui plan personalizat, ne poti contacta pe site sau prin e-mail (office@lstinvesting.com) si unul din specialisti nostri te va contacta in cel mai scurt timp.


Acces comunitate: Apasa aici