În planul de tranzacționare al oricărui trader trebuie să se regăsească obligatoriu și un sistem de Money Management.
Aceste lucru este de multe ori neglijat de către traderii începători, care ori nu îi acordă o importanță foarte mare ori încep prin a folosi un sistem de gestionare a capitalului, după care îl abandonează, lăsându-se pradă emoțiilor la care piața îi expune, din dorința de a câștiga mai mult sau a recupera rapid o pierdere suferită.
Din experiența mea de trainer și mentor în piața FOREX am observat că de cele mai multe ori traderii pun accent pe intrarea perfectă în tranzacții și nu acordă importanța necesară psihologiei (felului în care urmează să gestioneze tranzacția) sau raportului risc/profit, denumit și money management, acestea din urmă fiind mult mai important decât ,,intrarea perfectă în tranzacție’’.
Dacă nu ai un plan clar cu privire la gestionarea acestor aspecte, chiar dacă intrarea ta este foarte bună, te vei lăsa pradă emoțiilor și nu vei gestiona corect tranzacția. De aici vine și cea mai comună greșeală pe care o fac traderii - intervenția în tranzacții.
Deși limitează potențialul profit, Money managementul protejează un trader de a suferi o pierdere foarte mare într-un timp foarte scurt. Această dorința de îmbogățire peste noapte, dorința de a genera cu un cont mic, de 1.000-5.000 USD, o suma extrem de mare într-un timp foarte scurt, împinge traderii să riște foarte mult capital și, ulterior, să intervină în tranzacții.
Țintele de profit lunare trebuie să fie realiste și, recomandarea noastră, exprimate în procente.
Sa presupunem ca randamentul mediu pe care îl au traderii este de 10%, iar acest procent însemna 100 USD dintr-un cont de 1.000 USD, 500 USD dintr-un cont de 5.000 USD ș.a.m.d. Acest procent poate înseamna foarte puțin pentru începători, care au un avânt proaspăt și țeluri mari, dar pentru cineva care are experiență în domeniu sau se ocupă de investitii 10% înseamnă foarte mult (voi trata acest aspect în detaliu într-un alt articol).
Psihologia umană ne face să punem accent în primă instanță doar pe aspectele pozitive ale unui lucru și să le trecem cu vederea pe cele negative. În trading acest aspect se reflectă în faptul că traderii văd doar posibilitatea de a face foarte mulți bani într-un timp foarte scurt în momentul în care execută o tranzacție cu un volum foarte mare sau își pun un ordin de Stop loss foarte mare, dar nu iau în calcul sau consideră foarte puțin probabilă posibilitatea ca tranzacția să avanseze în pierdere, și în loc de un câștig suferă o pierdere foarte mare.
De aici se naște disperarea, graba de a recupera rapid suma, începând un șir de greșeli păgubitoare.
Două din cele mai întâlnite sisteme de money management sunt cel procentual, în care riscul este de x % iar profitul de y% din cont per fiecare tranzacție, și unul care presupune stabilirea riscului și profitului în x, respectiv y sumă, în care riști o suma prestabilită pe fiecare tranzacție și urmărești un profit dublu sau triplu față de suma riscată.
Money managementul procentual
Luam exemplul unui cont de 10.000 USD, iar raportul risc-profit este de 3% risc și 6% profit. Asta însemna că riscul pe care ți-l asumi (SL) inițial pe tranzacție trebuie să fie de 3 % =300 USD iar ținta de profit urmărită 6% = 600 USD.
Acest raport este doar un exemplu și fiecare trader trebuie să riște pe o tranzacție suma cu care se simte el confortabil și vrea să și-o asume, deoarece dacă 300 USD reprezintă foarte mult pentru el, în momentul în care o tranzacție evoluează contrar așteptărilor sale acesta, cel mai probabil, o să intervină asupra ei, nerespectând sistemul de money management, sau în eventualitatea în care încasează un SL mai mare decât limita psihologică, va încerca să îl recupereze foarte repede și va intra în tranzacțiile care nu au cele mai bune setări sau va executa tranzacția cu un volum mai mare.
De aceea, fiecare trader trebuie să identifice suma pe care se simte confortabil să o riște și să o transforme în procente.
Money Management bazat pe o suma fixă
Acestă metodă de gestionare a capitalului presupune stabilirea unei sume fixe, pe care traderul este dispus să o riște pe fiecare tranzacție.
De exemplu, suma pe care vreau să o risc este de 200 USD iar țintă de profit 400 USD. La fel ca și în exemplul percedent, fiecare trader trebuie să riște suma pe care este dispus să o piardă și care să nu îl afecteze din punct de vedere psihologic.
După ce ați stabilit tipul de money management pe care vreți să îl folosiți, trebuie ajustat volumul pe fiecare tranzacție astfel încât distanța în pips la care trebuie amplasat SL-ul să reprezinte suma pe care vrem să o riscăm.
De exemplu, la un cont de 10.000 USD folosesc un sistem de money management în care risc 2 % =200 USD și ținta de profit este de 4 % = 400 USD.
Dacă tranzacția are un SL de 200 pips aceasta trebuie executată cu un volum de 1 lot, deoarece la 1 lot 1 pip = 1 USD, deci 200 pips = 200 USD.
Dacă tranzacția are un SL de 100 pips aceasta trebuie executată cu un volum de 2 loturi , deoarece la 2 loturi 1 pip = 2 USD, deci 100 pips = 200 USD.
Dacă tranzacția are un SL de 400 pips aceasta trebuie executată cu un volum de 0,5 lot, deoarece la 0,5 lot 1 pips = 0,5 USD, deci 400 pips = 200 USD.
Indiferent de tipul de money management folosit, ținta de profit trebuie să fie de cel puțin de două ori mai mare decât suma riscată. Dacă tranzacția nu întrunește acest parametru ea nu trebuie executată.
De menționat că SL și TP trebuie poziționate în zonele indicate de grafic, nu după bunul plac, doar din dorința ca tranzacția să respecte sistemul de money management.
Suma riscată trebuie să fie o sumă pe care suntem împăcați să o pierdem, astfel încât să nu intervenim în tranzacție sau să începem un război cu piața pentru recuperarea ei.
Sistemul de money management este vital pentru un trader la început de drum (și nu numai), deoarece ne poate proteja în evetualitatea în care numărul tranzacțiilor non-profitabile este mai mare decât numărul tranzacțiilor profitabile.
Să presupunem că executam 10 tranzacții cu un sistem de money management de 2% risc și 4% profit, iar dintre acestea 6 sunt non-profitabile și 4 profitabile.
Pe cele 6 tranzacții non-profitabile voi încasa un minus de 6 x (-2%)= -12% pierdere, iar pe cele profitabile 4 x 4%=16% profit, iar la final rămân cu 16% - 12% = 4% profit.
Dacă randamentul este unul pozitiv, iar rezultatul tranzacțiilor este de 4 tranzacții non-profitabile și 6 profitabile, vom avea 4 x (-2%) = - 8% pierdere, iar pe cele 6 tranzacții profitabile 6 x 4% = 24% profit, iar la final rămânem cu 24% - 8% = 16% profit.
În ceea ce privește cele două sisteme de money management părerile sunt împărțite. Unii traderi afirmă că unul este mai bun decât celălalt.
Niciunul dintre sisteme nu este, însă, superior celuilalt - sistemul de money management trebuie să se îmbine cu personalitatea fiecărui trader, astfel încât să îl poată respecta cu ușurință.
Una dintre diferențele majore între cele 2 sisteme este că în cel procentual reduci riscul în USD odată cu scăderea contului, dar de asemenea, acesta crește odată cu creșterea sumei din cont. Astfel că recuperarea unei pierderi se face mai greu dar și riscul de a pierde o sumă consistentă se reduce. În cea de a două variantă, în care riști o suma fixă, poți recupera mai rapid dar de asemenea poți suferi și o pierdere mai mare.
Vom demonstra cele expuse mai sus printr-un exemplu:
Avem un cont de 10.000 USD și folosim un money management procentual, în care riscul este de 2 % iar profitul 4 %.
Astfel, dacă executăm 4 tranzacții dintre care 2 sunt pe minus și 2 pe plus rezultatul este următorul:
Tranzacția numărul 1 este non-profitabilă: 10.000 USD - 200 USD (2%) = 9.800 USD
Tranzactia numărul 2 este non-profitabilă: 9.800 USD - 196 USD (2%) = 9.604 USD
Tranzacția numărul 3 este profitabilă: 9.604 USD + 348 USD (4%) = 9.988 USD
Tranzacția numărul 4 este profitabilă: 9.988 USD + 399 USD (4%) = 10.387 USD
Observăm că pe măsură ce contul devine mai mic suma pe care o riscăm se reduce dar și potențialul profit la fel. Astfel încât după o serie de pierderi este mai greu să recuperezi, însă scenariu poate fi și invers și să avem primele tranzacții pe plus, ceea ce va determina ca ulterior să riscăm mai mult astfel mărindu-se și potențialul profit.
Dacă folosim un money management în care riscăm o suma fixă, spre exemplu 200 USD risc și 400 USD target de profit, situația arată în felul următor:
Tranzactia numărul 1 este non-profitabilă: 10.000 USD - 200 USD = 9.800 USD
Tranzacția numărul 2 este non-profitabilă: 9.800 USD - 200 USD = 9.600 USD
Tranzacția numărul 3 este profitabilă: 9.600 USD + 400 USD = 10.000 USD
Tranzacția numărul 4 este profitabilă: 10.000 USD + 400 USD = 10.400 USD
Astfel, observăm că folosind sistemul cu suma fixă reușim să recuperăm mai repede dar și dacă tranzacțiile negative continuă pierdem mai mult.
Recomandarea noastră este ca la conturile mai mici (1.000-5.000 USD), unde dacă lucrezi cu un sistem procentual o să fie foarte greu să îți crești contul, să lucrezi folosind un sistem cu suma fixă iar la conturile de peste 5K să folosești un sistem procentual.
Indiferent de sistemul de money management ales, este imperios necesar să folosești unul, să-l alegi pe cel ce ți se potrivește, astfel încât să îți fie mai ușor să îl respecți.
Traderii care nu folosesc un sistem de gestionare al capitalului tranzacționează haotic, pot înregistra uneori profituri mari într-un timp scurt însă, pe termen lung, tranzacționarea fără un sistem clar, care să se potrivească contului și caracterului, duce în cele mai multe cazuri la pierderea contului.
Acesta este unul dintre principalele motive pentru care unii traderi nu reușesc să obțină un profit constant pe termen lung în tranzacționare.
Acces gratuit gerup trading: Apasa aici!
Testează gratuit 30 de zile serviciul nostru de suport si consultanta: Apasa aici
RANDAMENT LUNAR | ||
---|---|---|
ianuarie 2025 | ||
Procent + | Procent - | Total |
16.32 | 6.00 | 10,32 |
decembrie 2024 | ||
Procent + | Procent - | Total |
28.69 | 3.54 | 25,15 |
noiembrie 2024 | ||
Procent + | Procent - | Total |
30.78 | 1.25 | 29,53 |
TOTAL | 65 |