Echilibrul în tranzacționare - lstinvesting.com

Echilibrul în tranzacționare


Un trader trebuie să găsească un echilibru emoțional când e vorba de pierderi și câstiguri, ca apoi să ințeleagă elementele-cheie pentru reușită:

  1. Importanța ieșirilor din poziții ce generează pierderi sau câștiguri
  2. Importanța volumului de capital alocat fiecărei poziții (position sizing, money management)
  3. Importanța disciplinei ce face ca totul să funcționeze


Este normal ca începatorii să încerce să aibă mai multe câștiguri decât pierderi dar există mulți traderi de succes care nu dau importanță numărului de tranzacții pierdute sau câștigate.
Unii sunt pregătiți să accepte 5 pierderi mici pentru a incerca să prindă o tranzacție cu profituri mult mai mari decât volumul pierdut în cele 5. 
Există și traderi profitabili, care au o rată de probabilitate de peste 60% însa rata probabilității nu constituie neapărat o prioritate.
Se poate obține profit și cu o probabilitate sub 50%, adică având mai multe tranzacții pierdute. La sfârșit, când se trage linie, profitul rezultă prin scăderea pierderii totale din profitul total. 

Fiecare om este unic deci și ca trader sunt cele mai multe șanse să fie unic prin stilul și rezultatele sale.
Vă dăm un exemplu banal și simplificat cu doi traderi diferiți:

  • unul lucrează, în medie,  cu stop loss de 50 pips si take profit tot de 50 pips și are o rată de probabilitate de 60%
  • celălalt folosește, în medie, stop loss de 50 pips  si take profit de 100 pips și are o rată de probabilitate de 40%


​La 10  tranzacții:

  • primul va avea 4 pierdute cu 50 pips, deci 200 de pips, și 6 câștigate cu 50 pips, deci 300 pips. Rezultatul final este un profit de 100 de pips.
  • al doilea va avea 6 pierdute cu 50 de pips, deci 300 de pips, și 4 castigate cu 100 pips, deci 400 pipsi. Rezultatul final este tot un profit de 100 de pipsi


Deși al doilea are o rată de probabilitate mai mică decât primul rezultatul este același. Exemplul este banal și rudimentar. În realitate tradingul devine un pic mai complex prin statistici de la om la om, căci intervine și money managementul și alte elemente...

Ideea de bază este că dacă lași profiturile să devină cât mai mari și minimizezi la maximul posibil pierderile, poți fi profitabil chiar dacă nu prezici corect piața cu o probabilitate de peste 50%. 

Traderi există de toate felurile. Există și traderi care au probabilitate de peste 70% și în același timp și profituri cu mult mai mulți pips față de pierderi, însă pentru începători rata probabilității nu ar trebui să fie o prioritate căci poate duce ușor la dezechilibru emoțional, care, de regulă, sabotează traderii.

În principiu tranzacționăm după sistemele noastre de credință referitoare la piață și, odată ce ne-am decis în privința acestor sisteme de credință, există slabe șanse sa le schimbăm. Când acționăm în piață presupunem că luăm în considerare toată informația disponibilă. În schimb, sistemele noastre de credință, prin filtrele lor, probabil elimina majoritatea informației de folos.

Volumul de informație la care este expus un om normal se dublează în fiecare an. Totuși, în mod conștient suntem capabili să procesăm destul de puțină informație înainte ca ea să fie pierdută/uitată. Ca atare, au fost dezvoltate diferite simboluri, reprezentații sumare pentru a concretiza volumul imens de informație la care suntem expuși. Importanța acestora în trading este imensă. Van Tharp consideră că un om oarecare nu ar putea face bani în piețele financiare fară sa aibă de-a face cu ele.
Un exemplu ar fi tipurile uzuale de a reprezenta evoluția prețului în piață.
Graficul liniar arată doar valorile la care se află piața la câte un interval de timp.
Barele arată mult mai multă informație: minimul și maximul pe un interval de timp precum și prețurile de la începutul și sfârșitul intervalului (min, max, open, close).
Lumânările japoneze, în schimb, oferă o informație în plus, ceea ce ușurează procesarea informației de  către creier și anume: prin culoarea lor ele indică ce tendiță a avut piața pe intervalul respectiv.Acces comunitate trading: Apasa aici!