DIVERGENȚA NORMALĂ ȘI DIVERGENȚA ASCUNSĂ - lstinvesting.com

DIVERGENȚA NORMALĂ ȘI DIVERGENȚA ASCUNSĂ


Divergențele sunt situații ușor de identificat, care ne oferă posibilitatea de a cumpăra sau vinde la un preț foarte bun, permițându-ne să anticipăm inversarea tendințelor sau continuarea acestora.
Acestea presupun o contradicție între mișcarea prețului și datele furnizate de un indicator, fie că vorbim de RSI, MACD sau Stochastic.

Există două tipuri de divergențe:

  1. Divergențe normale
  • Bullish
  • Bearish
  1. Divergențe ascunse - se numesc astfel pentru că se “ascund” în tendință
  • Bullish
  • Bearish


1.a. Divergența normală Bullish apare atunci când prețul formează minime în scădere, iar oscilatorul formează minime în creștere. (lower lows vs. higher lows)
Apare, de regulă, la finalul unei tendințe descendente, semnalând un revers bullish.

1.b. Divergența normală Bearish apare atunci când prețul formează maxime în creștere, iar oscilatorul formează maxime în scădere. (higher highs vs. lower highs)
Apare, de regulă, la finalul unei tendințe ascendente, semnalând un revers bearish.

 


 


 


 



2.a. Divergența ascunsă Bullish - apare în cadrul unei tendințe ascendente, când prețul formează minime în creștere, iar oscilatorul formează minime în scădere. (higher lows vs. lower lows)

2.b. Divergența ascunsă Bearish - apare în cadrul unei tendințe descendente, când prețul formează maxime în scădere, iar oscilatorul formează maxime în creștere. (lower highs vs. higher highs)

Divergențele ascunse sunt un semn de continuare a tendinței în curs.

 


 




Tranzacționarea Divergențelor

Evitarea intrărilor premature

În fazele incipiente ale noii tendințe prețul oscilează destul de des. Pentru a evita situațiile în care oscilațiile obișnuite ale prețului ating nivelul Stop Loss-ului setat, închizând tranzacția în pierdere, trebuie să așteptăm alte confirmări ale menținerii noii direcții a prețului.

O astfel de confirmare este intersecția care apare pe graficul indicatorului Stochastic.
 



O altă situație care să confirme întoarcerea mișcării prețului este atunci când maximele și minimele indicatorului Stochastic ating nivele de supra-cumpărare (peste 80) sau supra-vânzare (sub 20).

Pentru a ușura monitorizarea evoluției indicatorilor și identificarea divergențelor, se pot desena linii de trend chiar pe graficele acestora. De regulă, atunci când prețul se mișcă peste sau sub o anumită linie de trend și oscilatorul evoluează în același mod. Dacă atât prețul cât și indicatorul străpung linia de trend, atunci acest lucru ar putea semnala un revers.

 

8 reguli cardinale ale tranzacționării în baza divergențelor


1. Pentru a putea vorbi de existența unei divergențe trebuie mai întâi să identificăm grafic una dintre următoarele situații:

  • maxime în creștere
  • minime în scădere
  • double top/bottom

Divergențele nu se pot forma în absența acestora.

2. Unim printr-o linie de trend maximele și minimele succesive semnificative ale prețului.
Chiar și o variație extrem de mică a prețului în afara liniei desenate indică faptul că nu poate fi vorba de o divergență.

3. Unim printr-o linie de trend maximele și minimele formate de indicatorul ales.

4. Comparăm maximele prețului cu maximele indicatorului, respectiv minimele prețului cu minimele indicatorului.

5. Maximele și minimele prețului, avute în vedere la trasarea liniei de trend, trebuie să corespundă celor avute în vedere în cazul indicatorului. Între maximele și minimele prețului și cele ale indicatorului trebuie să existe aliniere perfectă în plan vertical.

6. Urmărim direcția liniilor trasate: care poate fi ascendentă, descendentă sau laterală.

7. Nu prindem divergența din urmă.
Dacă până în momentul în care am identificat divergența, prețul a avansat deja de un timp în direcția semnalată de aceasta, nu mai intrăm în  tranzacție. În acest caz, momentul oportun de intrare s-a epuizat, și trebuie să așteptăm formarea unei noi divergențe.

8. Identificarea divergențelor pe timeframe-uri de 1H și mai mari de 1H.
Pe timeframe-urile mai mici de o oră divergențele apar mai des, dar nu sunt foarte concludente. Tocmai de aceea, este recomandată identificarea divergențelor pe timeframe-uri de o oră și mai mari de o oră, care prezintă mai multă siguranță.


Exemple de tranzacții bazate pe divergențe
 


 


 





Profitabilitatea tranzacțiilor plasate în baza divergențelor depinde de respectarea acestor 8 reguli.

 

Urmariti progresul dvs.
Ați terminat această lecție?