ZONA EURO - lstinvesting.com


Zona Euro desemnează uniunea monetară între 19 dintre cele 27 de state ale Uniunii Europene, state care au adoptat Euro drept monedă națională.
Este în prezent cea mai extinsă zonă economică a lumii, PIB-ul său depășind PIB-ul Statelor Unite, motiv pentru care este al doilea centru de interes pentru investitori după SUA, EUR fiind cea mai tranzacționată valută după USD. Pe cale de consecință, paritatea EUR/USD este extrem de lichidă.

De reținut: tranzacțiile de tip Buy/Sell USD/EUR nu sunt posibile.

Deciziile privind emisiunea euro și politica monetară a celor 19 state sunt adoptate de Banca Centrală Europeană (își are sediul în Frankfurt, Germania), și mai exact de Consiliul Guvernator al acesteia.
Acest Consiliu reunește, alături de membrii Consiliului executiv, (printre care și președintele și vice-președintele BCE), guvernatorii băncilor naționale ale celor 19 state membre.
Consiliul Guvernator se reunește lunar pentru a dezbate și decide asupra chestiunilor de politică monetară, în baza statisticilor, rapoartelor economice și monetare.

Astfel, un interes deosebit pentru evoluția EUR prezintă discursurile președintelui sau vice-președintelui BCE, din cadrul conferințelor de presă lunare care au loc imediat după încheierea ședinței Consiliului Guvernator.
Totodată, la aproximativ o săptămână după reunirea Consiliului Guvernator este dat publicității un Buletin informativ, ce conține o analiză detaliată a mediului economic și a evoluțiilor monetare din Zona Euro.

Principalul obiectiv al politicii monetare din Zona Euro este menținerea stabilității prețurilor, cu o inflație țintă de maxim 2%.
Un indicator esențial al nivelului inflației este Indicele prețurilor de consum, motiv pentru care trebuie sa îi acordăm o atenție deosebită în anticiparea politicilor monetare BCE.
În acest scop, atât înaintea aderării cât și ulterior statele trebuie să îndeplinească anumite condiții, numite criterii de convergență, după cum urmează:

  • Pe termen lung, rata inflației să nu depășească cu mai mult de 1.5 procente media ratelor dobânzilor din cele mai performante 3 țări (care au cel mai scăzut nivel al inflației).
  • Ratele de schimb practicate să nu iasă din marja de orientare stabilită de Consiliul Guvernator BCE.
  • Datoria publică să nu depășească 60% din PIB.
  • Deficitul bugetar de stat să nu depășească 3% din PIB.


Pentru a-și îndeplini obiectivele, BCE are la dispoziție multiple instrumente.
Astfel, pentru stabilizarea ratei dobânzilor BCE decide asupra nivelului rezervelor minime obligatorii și efectuează operațiuni de piață, cum ar fi refinanțări pe termen scurt și lung a băncilor din statele membre. Refinanțările presupun licitații pentru credite, organizate săptămânal, respectiv lunar, pornind de la o dobândă minimă, acceptată ca variabilă, având scadențe de o lună, respectiv 3 luni.
Alte operațiuni de piață, precum cumpărarea și vânzarea de titluri de valoare, vizează asigurarea lichidității EUR. Astfel, atunci când EUR nu are o lichiditate satisfăcătoare se decide cumpărarea de titluri de valoare în schimbul EUR. Pentru a diminua lichiditatea excesivă se practică vânzarea titlurilor de valoare în schimbul EUR.

Fiind cea de-a doua monedă intens tranzacționată și a doua monedă de rezervă a lumii după USD, evoluția EUR influențează evoluția Dolarului American și invers. Reamintim ponderea majoră pe care o ocupă EUR în cadrul USDX.

Cele mai multe tranzacții cu EUR au loc la începutul Sesiunii Londoneze. Numărul acestora începe să scadă în a doua parte a Sesiunii Americane.

Evoluția EUR este influențată printre altele de:

  • creșterea economică generalizată din zona euro sau din puternicii săi piloni economici, respectiv Germania și Franța.
  • evoluția Dolarului American.
  • raportul dintre ratele dobânzilor sau dintre randamentul acțiunilor/obligațiunilor americane și cele practicate într-un puternic stat european, de pildă din Germania. În cazul randamentului obligațiunilor, traderii analizează de obicei randamentul contractelor futures - corelația dintre Euribor (dobânda practicată la creditele acordate în cadrul rețelei interbancare europene) și Eurodolar (depozitele bancare denominate în USD).


Printre indicatorii economici cu ajutorul cărora ne putem forma o părere asupra evoluției viitoare a EUR se numără:

  • PIB-ul - un PIB peste așteptări este semnul creșterii economice și deci a perspectivelor de apreciere a EUR. O importanță deosebită prezintă PIB-ul Germaniei (cea mare economie din Zona Euro).
  • Rata Șomajului – o rată scăzută a șomajului, în special în Franța și Germania, încurajează aprecierea EUR.
  • Producția Industrială Germană (German Industrial Production) - este un indicator pe termen scurt al randamentului industrial al Germaniei, analizând periodic nivelul producției și al exploatării miniere. Un nivel peste așteptări vine în sprijinul aprecierii EUR.
  • Indexul prețurilor de consum – urmărit de Banca Centrală Europeană din prisma nivelului inflației.
  • Deficitele bugetare – după cum acestea se situează peste ori sub 3% din PIB se pot anticipa viitoarele măsuri monetare și fiscale ale BCE.


! De reținut:
EUR poate fi tranzacționat cu succes în baza știrilor privind USD, prin utilizarea instrumentelor Fibonacci sau prin metoda Carry trade.

Urmariti progresul dvs.
Ați terminat această lecție?