PROFILUL PERSONAL DE TRADING - lstinvesting.com


În conceperea unui plan, a unui sistem și a unei strategii punctul de pornire îl reprezintă profilul nostru personal ca trader.


Există 4 categorii de traderi:


  • Scalper: este trader-ul care urmărește câștiguri mici dar dese, profitând de momentele în care piața se mișcă cel mai mult - de pildă la suprapunerea dintre Sesiunea Europeană și cea Americană.
    Scalping-ul implică analizarea permanentă a graficelor, capacitatea de a decide rapid, fiind potrivit acelor traderi mai nerăbdători și iubitori de adrenalină. Se recomandă tranzacționarea parităților precum EUR/USD, GBP/USD, USD/JPY și USD/CHF pentru că sunt cele mai lichide (fiind tranzacționate la volume mari) și presupun spread-uri mai mici. În acest caz trebuie avute în vedere și spread-urile pentru că tranzacțiile sunt dese și generează profituri mai mici, tocmai de aceea fiind recomandat ca TP-ul să fie cel puțin dublul spread-ului.

    Acest stil este mai sensibil în apropierea factorilor fundamentali importanți care pot aduce mișcări substanțiale ale prețului, ducând de regulă la atingerea rapidă a SL.  Totodată, recomandăm începătorilor concentrarea pe o singură paritate.

    Day-trader: acest tip de trader preferă să aibă un timp de decizie mai lung și plasarea unei tranzacții care va fi închisă la finalul zilei. Este recomandată analizarea factorilor fundamentali care ar putea aduce volatilitate peste zi.

    Acești traderi pot aborda una dintre următoarele strategii:
  • Trend-trading - în baza analizei pe mai multe timeframe-uri. Este identificată o tendință generală pe un timeframe mai lung - de exemplu H4, ulterior căutându-se intrări potrivite pe timeframe-uri mai mici - de exemplu M15, cu ajutorul indicatorilor. Acest tip de traderi tranzacționează pe impulsul unei tendințe, plasându-și intrările aproape de nivelele de suport/rezistență și TP-ul în apropierea nivelelor de rezistență/suport.
  • Countertrend-trading: presupune identificarea nivelelor/zonelor de epuizare a unui tendințe cu ajutorul semnalelor de supra-cumpărare sau supra-vânzare și valorificarea noii tendințe încă de la început. Este o metodă mai riscantă, pentru că tranzacția este plasată înaintea testării noului suport ori a noii rezistențe, dar poate fi o modalitate foarte profitabilă.
  • Breakout-trading: este una dintre metodele analizate la tranzacționarea străpungerii. Presupune identificarea unor suporturi și rezistențe puternice pentru a plasa tranzacții anticipativ în ambele direcții în care prețul poate străpunge. Cu cât variația este mai restrânsă între cele două nivele (S și R) cu atât posibilitatea unei străpungeri este mai mare. De regulă se urmăresc TP-uri egale cu variația prețului dinaintea străpungerii.


Swing-trader: plasează tranzacții pe câteva zile. Este un stil potrivit traderilor care doresc să se concentreze pe profituri mai mari, care pot aloca doar câteva ore pe noapte pentru a studia graficele și știrile. SL-urile trebuie să fie mai mari. Este recomandat pentru traderii care au răbdare și își gestionează bine stress-ul.

Position-trader: presupune tranzacții strategice, în baza unei cunoașteri aprofundate a factorilor fundamentali, plasate pentru săptămâni, luni sau chiar ani. Procesul decizional este unul îndelungat, presupune un capital mai mare, SL-uri mari, o bună gestionare a stress-ului la mișcările ample ale prețului și răbdare. Acest stil este abordat de traderii care au un capital mare și doresc să investească pe termen lung, fără a fi ușor influențați ulterior plasării tranzacției de știri și părerile celorlalți traderi.

Identificarea propriului profil este esențială în conceperea unui plan, a unei strategii și a unui sistem care să funcționeze și să fie profitabil. Tranzacționarea Demo este modul în care fiecare dintre noi își poate defini stilul fără niciun risc.

Stilul trebuie să fie unul constant, dar suficient de flexibil pentru a fi schimbat atunci când nu ne este productiv.

 

 

Urmariti progresul dvs.
Ați terminat această lecție?