STATELE UNITE ALE AMERICII - lstinvesting.com


Reunind 50 de state federale și Districtul Columbia, cu o suprafață de 9.629.091 km pătrați și o populație în continuă expansiune, Statele Unite ale Americii reprezintă la acest moment cea mai mare putere economică a lumii.

Locul pe care SUA îl ocupă în peisajul economic global explică importanța Dolarului American în cadrul tuturor piețelor financiare, inclusiv în FOREX.

Ceea ce face din Statele Unite unul dintre pilonii mapamondului este - alături de puterea sa militară, de întinsele terenuri productive care o plasează în topul exportatoarelor de produse agricole, de contextul globalizării predominat de americănizare prin exportul de filme, muzică, jocuri video, brand-uri precum Microsoft, Apple, McDonald’s, Coca-Cola - în primul rând economia sa înfloritoare.

Economia Statelor Unite este axată pe libera inițiativă și proprietatea privată, având un caracter capitalist, descentralizat. Industria se concentrează printre altele pe produsele petroliere, aeronautică, telecomunicații, automobile, produse chimice și bunuri de larg consum.

USD reprezintă una dintre principalele monede contractuale - prețul unor bunuri importante precum petrolul și aurul se stabilește în dolari (denominare).
Totodată USD este și moneda de rezervă a lumii, fiind o monedă de refugiu în momentele în care economia nu este una stabilă.
Numeroase state în curs de dezvoltare aleg să-și denomineze moneda națională în raport cu USD, guvernele acestora acceptând să stabilească prețurile de Ask sau Bid ale propriei monede naționale la un nivel fix în raport cu USD. Astfel, putem afirma fără rezerve că bunăstarea economică a numeroase state depinde de menținerea puterii USD.

Politica monetară a SUA este constantă în obiectivul de a menține ridicată puterea de cumpărare a monedei sale. FOMC, organismul decizional al politicii monetare americane, are ca principal obiectiv menținerea unei balanțe optime între creșterea economică și stabilitatea prețurilor bunurilor și serviciilor.

Un alt mod prin care SUA asigură îndeplinirea acestui obiectiv este prin politica sa fiscală.
De câte ori inflația crește alarmant, statul mărește taxele, asigură o colectare mai eficientă și își reduce propriile cheltuieli. Pe de altă parte, atunci când se dorește accelerarea economică statul reduce taxele și investește în infrastructură - autostrăzi, școli, baze militare și altele.

Bunăstarea economică a SUA explică și atractivitatea pe care o prezintă pentru investitori, care își pot direcționa capitalul în nenumărate moduri în cadrul piețelor financiare americane, care sunt și cele mai avansate din lume.

Printre factorii care au un impact puternic asupra USD se numără corelația acestuia cu evoluția aurului, creșterea economică (asociată cu un PIB crescut), modificarea ratei dobânzii, creșterea randamentului acțiunilor și obligațiunilor, scăderea ratei șomajului, situația economică a celorlalte state ale lumii, diferențiala dintre rata dobânzilor sau randamentul obligațiunilor în raport cu alte state, înmulțirea pozițiilor Dowish sau Hawkish, rumorile, statisticile, declarațiile reprezentanților FED/FOMC ș.a.

Printre indicatorii evoluției Dolarului american se numără:

  • PIB/GDP (Produsul Intern Brut/Gross Domestic Product) reprezintă valoarea de piață a tuturor mărfurilor și serviciilor destinate consumului final, produse într-o țară sau regiune în decursul unui an sau semestru. PIB-ul Statelor Unite este calculat atât pentru un an cât și pentru cele 4 semestre care îl compun. Este simbolul productivității economice a unui stat, fiind un semnal favorabil pentru investitori și deci un potențial factor de apreciere a USD.
  • NFP (Non-farm enployment change) - este o statistică asupra evoluției lunare a ratei de angajare, fără a se lua în calcul angajații din domeniul agricol, angajații guvernamentali și cei domestici (angajați pentru treburile casnice, de pildă grădinar, menajeră, șofer personal). Raportul este anunțat în prima vineri a lunii și este atent urmărit de traderi, fiind un indicator corelat direct proporțional creșterii economice. Un nivel ridicat al NFP semnalează potențiala creștere a puterii USD. În schimb, dacă acesta se situează sub așteptări, traderii, preconizând o depreciere, vor începe să vândă USD, ceea ce va atrage deprecierea, eventual, în proporții și mai mari decât cele datorate în mod efectiv datelor Raportului NFP.
  • IPC/CPI (Indicele Prețurilor de Consum/Consumer Price Index) - este o statistică asupra creșterii prețurilor în cadrul unui coș prestabilit de bunuri și servicii. Acesta este un indicator după care se apreciază nivelul de inflație și deflație.
  • Personal Consumption Expenditure - este un indicator al creșterii prețurilor bunurilor de consum. Acesta prezintă o importanță deosebită deoarece este cel avut în vedere la elaborarea politicii monetare a Statelor Unite.
  • University of Michigan Consumer Sentiment - este o statistică publicată lunar de Universitatea Michigan privind poziția consumatorilor față de economia Statelor Unite. Cu cât acest sentiment este puternic pozitiv cu atât consumatorii sunt înclinați să cumpere mai mult și să impulsioneze astfel creșterea economică, și deci aprecierea USD.



Indexul USD - USDX

În martie 1973, după ce Sistemul Bretton Woods a devenit în timp ineficient, țările lumii au decis să acorde liberă circulație valutelor, de principiu, fiind permise schimburile între oricare dintre acestea. În acest context a fost introdus Indexul USD.
Dată fiind ponderea și deci importanța USD în cadrul tranzacțiilor FX, s-a decis monitorizarea evoluției sale în raport de alte 6 valute-forte:

  • EUR
  • JPY
  • GBP
  • CAD
  • SEK
  • CHF


Acest coș de valute, care reunește 24 de state (EUR este moneda a 19 dintre cele 27 de state membre UE), este un indice generalizat al puterii USD.
Fiecare dintre cele 6 valute ocupă o anumită pondere în acest coș.

 



Indexul USD este calculat pentru fiecare zi în parte, fiind exprimat în raport cu cifra 100.000, și are un grafic propriu.

Dacă indexul este peste 100.000 atunci USD a înregistrat o creștere de la începutul Sesiunii americane, creștere egală cu ceea ce depășește 100.000, exprimat procentual.
Exemplu:
USDX = 120.000 ~~~ de la ora 15:00 ora României USD s-a apreciat în raport cu celelalte 6 valute în proporție de 20%.

Dacă indexul este sub 100.000 atunci USD s-a depreciat de la începutul Sesiunii americane, deprecierea fiind egală cu diferența dintre 100.000 și valoarea Index-ului, diferență exprimată procentual.
Exemplu:
USDX = 70.000 ~~~ de la ora 15:00 ora României USD s-a depreciat în raport cu celelalte 6 valute în proporție de 30%.


Indicele USD comercial-ponderat (Trade-Weighted Dollar Index)

În anul 1999, pentru o mai bună ilustrare a evoluției USD, a fost introdus un alt tip de indice. Acesta presupune compararea prețurilor produselor americane cu cele similare din alte state.
Spre deosebire de USDX, acesta are în vedere mult mai multe dintre statele lumii, unele chiar în curs de dezvoltare, ponderea fiecăreia fiind dată de statisticile anuale.

Indicele poate fi monitorizat pe https://www.federalreserve.gov/releases/h10/Weights/ .


Cum ne putem folosi de USDX

De multe ori, judecând grafic, evoluția USD nu este una foarte clară.
În asemenea situații USDX se dovedește un indicator foarte util, pentru că traderii reacționează la modificările acestuia.

După cum se poate observa, ponderea cea mai mare în cadrul coșului de valute o ocupă EUR - aprox. 60%. Evoluția USDX este, astfel, invers proporțională cu evoluția EUR. Dacă EUR crește USDX scade, iar dacă EUR scade USDX crește.

USDX este foarte util în cazul tranzacțiilor cu parități de bază (care au în componență USD):

  • Dacă dorim să tranzacționăm cu parități de bază directe (USD valuta din stânga) graficul parității tranzacționate și graficul USDX trebuie să avanseze în aceeași direcție.
  • Dacă dorim să tranzacționăm cu parități de bază indirecte (USD valuta din dreapta), de pildă EUR/USD, graficul parității tranzacționate trebuie să fie în oglindă (invers) față de graficul USDX.



The Dollar smile theory

Această teoria, formulată de Stephen Jen - fost economist și strateg valutar, nu este altceva decât particularizarea ciclicității în care evoluează economia majorității statelor.

 



Teoria reunește 3 scenarii, conform cărora evoluția USD poate fi ilustrată grafic printr-o curbă asemănătoare unui zâmbet:
 

1. Economia Statelor Unite se îmbunătățește în condițiile creșterii aversiunii față de risc. USD se apreciază.

Astfel cum am arătat anterior, atunci când peisajul economic este nesigur, investitorii preferă să se orienteze către bunuri și valute mai sigure chiar dacă acestea nu garantează profit.
O astfel de valută “de refugiu” este și USD, indiferent care ar fi situația economică a țării de la acel moment.
 

2. Economia Statelor Unite este în declin. USD se depreciază.

Acest lucru se întâmplă când factorii fundamentali afectează poziția în piață a USD, investitorii primind la nivel psihologic un puternic semnal de Sell.
 

3. Economia Statelor Unite înregistrează creștere. USD se apreciază.

Pe măsură ce situația economică se îmbunătățește și PIB-ul crește investitorii încep să-și schimbe în bine percepția asupra USD, care începe să se aprecieze. Creșterea economică atrage dintr-un anumit punct și expectanța creșterii ratei dobânzii, ceea ce dă un și mai puternic semnal de Buy, și deci un impuls de creștere a puterii de cumpărare a USD.

Ceea ce este esențial de reținut este că asemeni altor economii ale lumii, și cea a Statelor Unite evoluează ciclic: creștere-descreștere-creștere. Important este să identificăm stadiul în care se află la un moment dat.


Alături de toate aceste date de reper, există mai multe strategii care pot fi abordate atunci când tranzacționăm parități de bază:

  • Carry trade-ul atât la nivelul ratei dobânzilor cât și al randamentului obligațiunilor.
  • În baza USDX, analizarea valorii acestuia și inițierea tranzacțiilor de Buy EUR/USD dacă acesta a scăzut sau a celor de sell EUR/USD dacă acesta a crescut.
  • Ținând seama de consensul format în așteptarea unor evenimente fundamentale importante.

 

Urmariti progresul dvs.
Ați terminat această lecție?